O nama

Restoran Darocz

Današnji je Vardarac izgrađen kraj nekadašnje rimske granice koja se nalazila na Dunavu. Ime naselja je zapisano još u starim srednjovjekovnim ispravama. Nalazi se na pola puta između Luga i Bilja. Pokraj rubnih kuća naselja nalazi se močvarni krajolik pun trstike i šaša, koji se prostire unedogled. Ime naselja kroz stoljeća se podvrgnulo izmjenama i u govoru i pismu.

Daroc je 1212. godine još bio u sastavu s Kopačevom s kojim je činio dvorski posjed o kojem svjedoče stari dokumenti o opisima tadašnjih granica. Zatim se, u jednom starom dokumentu iz 1264. godine ime naselja spominje u obliku Drauch. U tom dokumentu se svjedoči o tome da je Bela IV. ovo naselje, tada nenaseljeno (raseljeno), predao Denesu i Stjepanu.

Godine 1481. naselje se spominje i piše u obliku Darocz kada je Vladislav II. naselje darovao obitelji Bellyei, kao dio vlastelinstva. Etimologija imena je vrlo upitna. Neki smatraju da je „daroc“ ime zanimanja tj. tako su nazivali lovce koji su se bavili deranjem kože, obradom kože i skidanjem rogova divljači. Najvjerojatnije je da je ime Draucha nastalo od obližnjeg vodotoka. Mnogo kasnije, u novije doba, selo je dobilo naziv Vardaroc.

Ovaj naziv je vjerojatno također nastao zahvaljujući sjećanjima na prošlost (na granici Kopačeva i Daroca nalazila se utvrda koja se zvala Varto). Možda je naziv nastao i zahvaljujući tome što je ovo mjesto bilo posjed utvrde, a možda i zato što je današnja crkva obzidana čvrstom ogradom od cigli.
Današnji je službeni naziv sela Vardarac što zapravo predstavlja slavenizirani oblik izvornog mađarskog naziva sela.